Klassiker till bokhyllan

Paulo Coelho har skrivit flera självreflekterande böcker som många hyllar till skyarna. Själv har jag bara avverkat "Alkemisten" som är en bra och reflekterande bok. Nu har jag även införskaffat "Pilmgrimsresan" som är den första boken av Coelho, som alltså sedan följdes av Alkemisten. I Pilgrimsresan filosoferar han över livets mysterium på sin pilgrimsresa mot Santiago de Compostela tillsammans med sin mentor. Det här är en bok som många säger har påverkat deras syn på sig själva och sin omvärld. En bok som ger reflektion och eftertanke menar andra. Har du läst boken? Ge gärna dina reflektioner om boken här på bloggen i ett inlägg.

AnnaPanna

Fira världsbokdagen!

Torsdag 23 april är det bokens dag, världsbokdagen och i år "fyller" den 14 år, hurra! Böcker berikar, reflekterar, utvecklar och skapar möten mellan människor som kanske aldrig annars skulle mötas. Fånga dagen och upplev böckernas magiska värld. Det kan du göra på en mängd olika platser i landet. Varför inte slå ett slag för allas vårt offentliga vardagsrum och bege dig till bibblan för att låna och/eller berika dig med sagostunder och författarmöten?

AnnaPanna

Unga är riskmedvetna på nätet - är du riskmedveten på nätet?

Äntligen kan jag slå hål på myten om att unga inte har någon koll på vad de lägger ut på nätet - de har koll och är dessutom riskmedvetna. Nio av tio är försiktiga med privata inlägg på nätet visar en ny undersökning av Studentmedia som dagens Svenskan skriver om. Unga är mer försiktiga med att lägga ut privata bilder och öppna upp för mycket av sitt privatliv på nätet än vad många vuxna tror. De har ett annat förhållningssätt till Internet och använder kanalen som en del av sin egen identitet och lever även en stor del av sitt liv där. Undersökningen visar att det självklart finns unga som viker ut sitt privatliv på bloggar och communities, men inte alls i den utsträckning som de senaste årens larmrapporter har menat.

Ungas förhållningssätt till nätet skiljer sig många gånger radikalt från vuxnas beteende där. Det ser jag inte minst på de communities och bloggar jag ibland läser eller snubblar över. Så min fråga är snarare om vi vuxna är riskmedvetna på nätet?

AnnaPanna

Bookbabesar efterlyses!

Hålla där ute i boketern.

Vad gäller när det gäller bookbabesarnas bokcirklande?

Är det över?

Är det igång?

Var är det isf igång nästa gång?

Undrar en bokcirkelsugen StadshusDirre

Sälj dina egendesignade prylar

Lördag 2 maj kan du sälja dina egentillverkade prylar på Contrast, Eskilstuna mellan 12-16. Boka ett bord för 50 pix och kräng som sjutton eller varför inte spana in eller köp andras alster? Det är föreningen Superhjältarna som står bakom evenemanget som är en grymt bra och kul idé. Mer information får du om du mailar dem på [email protected]

AnnaPanna

Daejliga familjen Sommer

Onsdagkvällar klockan 21 ligger jag nerbäddad i soffan och där rör jag mig inte ur fläcken på en timme. Fastnaglad vid tv-rutan följer jag familjen Sommers glädje- och sorger onsdag efter onsdag. Det är nått speciellt med danska serier, de får mig liksom på fall. Jag vet inte om det är språket, den avslappnande inställningen till livet, miljön eller nått annat. Hur som helst är Sommer en serie som får mig att må bra.

Kort resumé om serien Sommer: familjeplikt, konflikt mellan generationerna, sammanhållning och splittring, glädje och sorg. Familjen Sommer består av läkaren Christian, hans fru Sophia, läkarsönerna Adam och Jakob och deras familjer.

Det är några av ingredienserna i det danska familjedramat Sommer som SVT:s publik bjuds på i 20 timslånga avsnitt.

Danskt favorituttryck just nu: min lille skatt (på danska så klart)

Betyg: fyra värmande och humoristiska guldstjärnor - serien rekommenderas varmt till dig som är ett fan av danska filmer

AnnaPanna

En fuskares bekännelse

Jag kunde inte hålla tassarna borta från "Min far hade en dröm" - B.Obama. Jag har med andra ord redan börjat läsa den. Å andra sidan är det inga problem för mig att vänta med recensionen om vi bestämmer oss för att läsa den i klubben. Det kanske kan vara läge att enas om en bok nu eftersom veckorna går fort?

Jag föreslår att du lägger in ditt tips i ett inlägg så kanske vi kan lösa bokvalet här på bloggen! :-)

AnnaPanna

Ur vulkanens mun - en bok som väcker känslor

Bookbabes har läst och recenserat "Ur vulkanens mun" av Helena von Zweigberk. Eftersom den redan är avhandlad och omskriven hos Dirren mitt på planeten och Fröken A behövs inga ytterligare utvikningar här.

För min egen del blev jag besviken på boken. Jag hade helt enkelt för höga förväntningar på den. Samtidigt är det intressant att en bok kan väcka så många reaktioner; ilska, beskhet, surhet, frustration, handlingskraft och känslan av "ta tag i ditt liv". Det lyckades i alla fall Zweigberk förmedla till mig.

AnnaPanna

Djup - med flera bottnar

"Året är 1914, det stora krigets första år. Lars Tobiasson-Svartman har fått ett hemligt militärt uppdrag att loda för en farled i den östgötska skärgården. Men det han egentligen letar efter är den punkt där hans lod aldrig når botten
Lars Tobiasson-Svartman är en man med starkt kontrollbehov. Han mäter ständigt avstånd, memorerar fartygens tonnage, bestyckning och högsta marschhastighet och när han har svårt att somna tar han fram sitt lod och lägger på bröstet.
Men det finns saker som han inte kan kontrollera och när han av en slump möter en kvinna som bor ensam på ett skär i havsbandet kommer hela hans värld i gungning och han tappar fotfästet. Trots att han är gift kastar han sig huvudstupa in i ett kärleksförhållande och snart är hans liv en malström av otrohet, lögner och självbedrägeri." - adlibris.com

Det här är en annorlunda historia och bok av författaren Mankell. Jag som har en fascination för havet fångas direkt av historien och Lars Tobiasson-Svartmans hemliga liv. Han är en man med flera mörka hemligheter som han till en början bär tungt inom sig. På grund av hans besatthet och längtan efter bekräftelse blir hans hemligheter till slut hans fall. Det positiva i historien är att kvinnorna har list och kraft att förändra sin situation och trots deras öden känns det som de får en upprättelse i slutet av boken. Det känns bra och höjer även betyget för boken.

Betyg: fyra djuplodade guldstjärnor

AnnaPanna

Boktips från en annan bokmal

En bloggläsare har skickat ett boktips till oss bokläsare. Hon rekommenderar oss att läsa romanserien Släkten. Så här skriver Adlibris om serien:

"I romanserien Släkten berättar kända författare Sveriges historia med utgångspunkt i en fiktiv släkt och dess medlemmars öden och äventyr. Första delen i serien var Katarina Mazettis vikingasaga Blandat blod. I nya Sigrids hemlighet tar Karin Wahlberg över berättelsen. Välkända svenska författare från olika genrer kommer därefter att fortsätta denna fantastiska släktsaga som spänner över 1 000 år. Under våren avslöjas vem som står bakom bok nummer tre!

Vad säger ni tjejer, kan det vara nått för vår bokcirkel?

AnnaPanna

Flamman och Citronen - dansk dynamit i 40-tals anda

Danskarna är grymt duktiga på att göra film och med filmen "Flamman och citronen" får du ytterligare ett bevis på det. I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen som den känslige familjefadern med täcknamnet Citronen. Hans kompanjon, den antifascistiska Flamman spelas av Thure Lindhardt. Medan danskarna väntar på att andra världskriget ska ta slut kämpar motståndsmännen Flamman och Citronen, med livet som insats för Holger-Danske-gruppen och mot nazisterna. Deras plan är att mörda den hatade Gestapo-chefen Hoffmann, men vem kan de egentligen lita på?

Spana in  trailern och få mer information om filmen.

Betyg: fyra flammande guldstjärnor

AnnaPanna

RSS 2.0