Dålig ålder och normalitetsträsket

Tillbaka till tidsmetoden så kan den användas som en härskarteknik för att bland annat förminska eller skapa ångest. Förminska personen som kanske då framställs som för ung för uppgiften eller skapa ångest för att inte ha hunnit med det man "bör" ha gjort i sin ålder. Ok, det kan visst ligga i mottagarens ansvar att ta på sig en förminsknings- eller ångestroll, men det är inte lätt att förhålla sig neutral till samhällets normer eller en härskarteknik som är omedveten eller medveten hos den som kommer med sina kommentarer. Ett gott tips från författaren av boken, Elaine Bergqvist är att använda sig av speglingsmetoden. Låt den korkade/ogenomtänkta/märkliga kommentaren eller åsikten bollas tillbaka med den inledande frasen; "vad menar du med.... det kan förhoppningvis få personen att själv reflektera över fördomen eller den förutfattade meningen som frågan innehåller.
Själv trivs jag med att vara lite motvalls och gillar att utmana normalitetsträsket för att se hur omgivningen reagerar och för att det är så jag vill leva. En dos av speglingsmetoden kan vara ett bra komplement för mig och likasinnade för att både förstå omgivningen och för att inte själv ödsla med energin.
Några som också utmanar normalitetsträsket eller i alla fall tänker nytt och kreativt är kommunens parkavdelning som pryder stans fina blomsterrabatter med lila, röda och rosa tulpaner. Fint, eller hur?
AnnaPanna
Kommentarer
Postat av: NormalitetsDirreN
Ja, jag tänkte också på det där med att ha "rätt" ålder. Fick en kommentar så sent som idag om jag hade ålderskris med anledning av en grej jag berättade att jag ska göra (låter helskumt jag vet men det kommer mera på bloggen inom kort). Själv tycker jag, och har alltid tyckt, att jag är en lagom tjock kvinna i mina bästa år och det tänker jag fortsätta vara.
Postat av: Fröken Isakson
Låter som om jag ska läsa boken :). Speglingsmetoden är nog en bra grej att prova.
Trackback