Boktips till träffen 1 april

Här kommer AnnaPannas boktips till vår nästa bokträff, 1 april.

"Aldrig fucka upp" - J.Lapidus

"Sonat till Miriam" - L. Olsson

"Gud vill att du ska dö" - M.H.Lager

"Min far hade en dröm" - B.Obama

Tid och plats: 18.00 på Centro.

Jag är osäker på om jag hinner vara med på träffen. Jag är på möte mellan cirka 18-19. Om tiden är på min sida dyker jag upp lite senare. :-)
AnnaPanna

Skugga - en bok med många ansikten

"Skugga" av Karin Alvtegen ger avundsjuka, självförverkligande, svek, missunnsamhet och förljugenhet ett ansikte. Far och son Ragnerfeldt liv handlar till största del om böcker, bitterhet, mörka hemligheter och en rädsla för att bli avslöjad. Hemligheter som länge har hållts gömda börjar plötsligt komma till ytan och vänder sakta, men säkert upp och ner på hela tillvaron för familjen Ragnerfeldt som för utom Axel (fadern), Jan-Erik (sonen) inkluderar Axels fru Alice, Jan-Eriks fru Louise, deras dotter Ellen, Axel och Alices dotter Annika. Dessutom visar sig hembiträdet Gerda och Axels vän Torgny Wennberg bära på många hemligheter som rör familjen Ragnerfeldt.

Det här är en fängslande och annorlunda historia som jag i princip sträckläste. Det är min första riktiga kontakt med Karin Alvtegen och jag tänker nog ta mig an hennes andra böcker; Saknad, skuld, skam och svek. Jag gillar hennes stil helt enkelt.

Betyg: fyra fängslande guldstjärnor.

AnnaPanna

Spana in deckardagen på Mälardalens högskola!

Tisdag 31 mars, 13.15 - 17.40 är det deckardag på Mälardalens högskola, Eskilstuna. Då har du möjlighet att bekanta dig med svenska Deckarakademin, du kan besöka deckarbiblioteket och spana in högskolans kurser om och med deckare. Evenemanget är gratis och du kan läsa mer om programmet på högskolans webbplats.

AnnaPanna


Saffranshjärtan - i en annorlunda form

När jag krängde böcker på bokloppan fick jag med mig en hög med boktips. Bland annat "Saffranshjärtan" av Jonas Bonnier. En annorlunda och underhållande samtidsroman om två kvinnors liv som läsaren får följa under deras första fyrtio år. Anki och Kelly föds på samma dag och år, men under två helt olika förutsättningar och lever även två helt skilda liv. Händelser i deras liv påverkar dock varandras liv. Deras levnadsöden kantas av besattheter, kärlek, sorg, utmaningar, ensamhet och en portion humor. Till en början hade jag svårt att ta till mig boken, men den fångade mig av någon anledning och sista delen slukade jag på två dagar. Jag vet inte om det är Bonniers förtjänst eller händelserna i kvinnornas liv som gav liv åt berättelsen. Hur som helst måste jag hålla med tipsaren om att det är en annorlunda bok som jag nog kommer att lägga på minnet ett bra tag framöver.

Betyg: tre rejäla guldstjärnor med en doft av saffran.

AnnaPanna

Twin Peaks i maratonvisning

Sådär, nu har jag avverkat 29 spännande, skrämmande, osannolika och fascinerande avsnitt av kultserien Twin Peaks. Jag minns att jag satt klistrad vid tv-rutan när serien visades på 90-talet. Jag blev till och med så fängslad av den att jag skrev en B-uppsats om filmen utifrån ett psykoanalytisk perspektiv med tillämpning av Jungs teorier. Snacka om att jag fastnade för symbolgestalningen. :-)

Om jag ska vara riktigt ärlig så höll serien måttet fram till att Laura Palmers mördare avslöjades. Sedan känns det som Frost och Lynch inte kunde skilja sig från karaktärerna och var tvungna att skapa ytterligare ett tiotal avsnitt där i stort sett alla karaktärer visade upp skumma sidor. Resultatet blev lite utdraget, men jag rekommenderar ändå dig att se alla avsnitt för att knyta ihop säcken - annars missar du viktiga detaljer som behövs för att du ska förstå hela serien.

Snabb resumé för dig som helt och hållet missade Twin Peaks: det lilla staden Twin Peaks skakas av mordet på Laura Palmer. FBI-agenten Dale Cooper kallas in för att lösa mordet och upptäckter att den idylliska småstadens invånare bär på mystiska och otäcka hemligheter. Inget i Twin Peaks är vad det synes vara.

Betyg: fyra postmoderna guldstjärnor i sann 90-tals anda.

AnnaPanna

Kommunikation,moderna arbetsverktyg och personlig utveckling

Ganska ofta slår det mig att jag känner mig som en främmande fågel när jag börjar prata om communities, bloggar, rss etc - forum och kanaler som för mig är lika sjävklart som att äta och sova. Anledningen till att jag känner mig som en främmande fågel är att vissa delar av min omgivning inte vill eller har insett möjligheten och i de flesta fall nödvändigheten med att använda dagens teknik för att utföra sitt arbete, hålla kontakt med sina vänner/familj, sköta familjelogistiken och  för den egna personliga utvecklingens skull.

Jag blir både trött, rädd och ibland tyvärr frustrerad över att processen verkar ta sån tid för acceptans och att se möjligheter med moderna arbetssätt. Genom att se möjligheter före hinder kan vi åstadkomma positiva förändringar trots lå(n)gkonjunkturer och övervintringstider som en del vill kalla det. Jag tror att det oftast är den egna mentala inställningen och attityden som sätter krokben för såväl personlig utveckling som förmågan att våga ta språnget ut i det moderna samhället - om det så sker virtuellt eller i den konkreta världen.

Är det här en reflektion som jag delar med fler främmande fåglar där ute? ;-)

AnnaPanna

Gör nytta med dina utlästa böcker

På min arbetsplats har jag/vi så smått börjat införa en bokbytarbokhylla. Det började med att jag tog med mig några utlästa böcker som jag ville låta andra få läsa/ta över och  jag såg det även som ett bra tillfälle att öka diskussionsutrymmet för böcker på rasterna. Böckerna gick åt i ett nafs och nu har vi börjat fundera på att utöka med en bokhylla som var en och fyller med böcker som är fritt fram för andra att låna eller ta över. Det här känns som en god bokbytaridé som kan leda till att jag upptäcker författare och böcker som jag inte känner till i dagsläget.

AnnaPanna

(Boken "Djävulsformeln" av Carina Rydberg är en av de böcker som nu har fått ett nytt hem. Bokbetyg: 3 guldstjärnor. )

En författarupptäckt

Dagens Svenskan skriver om Sofi Oksanen - en finsk-estnisk författare som vägrar vara till lags. Sofie har redan fått flera prestigefyllda pris - bland annat Runebergspriset och Finlandiapriset. Hennes böcker, "Stalins kossor" (2003) och "Baby Jane" (2005) väcker reaktioner bland läsare, media och makthavare och det tror jag även hennes syfte är. Jag får en känsla av att Oksanen inte gillar det slätstrukna och att hon vill sätta fingret på känsliga och bortglömda situationer i historien och nutiden som vårt samhälle inte har klarat av att lösa. Hon är säkert obekväm för många eftersom hon inte håller sig inom ramen för det "normala" och acceptabla och bara det att hon inte låter böja sig inför förväntningarnas horisont och känna press på sig imponerar - i alla fall på mig.

Här kan du få ett smakprov ur "Stalins kossor"  och "Baby Jane".

AnnaPanna

Hallonbäcken - utan mersmak

"Hallonbäcken" av Lina Forss följer i "Vildängelns" fotspår, men orkar inte riktiga komma upp i samma klass. Visst är tempot och händelserna lika intensiva som i den första boken, men här är vissa situationer så absurda att de är svåra att ta till sig. Jag får med andra ord en kluven inställning till Timmys liv och har svårt att ta till mig de med- och motgångar hon går igenom. Det känns som jag läser boken genom en tjock lins där bokstäverna inte riktigt fastnar på bladen. Visst innehåller "Hallonbäcken" intressanta persongestalningar, men jag kan ändå inte riktigt ta till mig bokens innehåll. Boken är bra och bör läsas till slutet, men jag känner inget sug efter ytterligare en bok. Det känns som repeat-knappen har gjort sitt nu och jag känner mig nöjd med de inblickar jag har fått i Timmys brokiga liv.

Betyg: 3 guldstjärnor med halvmatt stjärnglans

AnnaPanna

Du missar väl inte stora bokbytardagen på torsdag?

Torsdag 5 mars har du möjlighet att byta dina utlästa böcker mot andra böcker på Fristadstorget, Eskilstuna mellan 12-13 och 16-17. Det är ett bra sätt att förnya bokhyllan på samtidigt som du gör någon annan glad med dina utlästa böcker. Trots min fiffiga försäljningssstrategi på bokloppan har jag kvar några böcker som jag ska ta med mig på torsdag. Själv hoppas jag på att komma hem med några deckare.

Här kan du läsa mer om stora bokbytardagen (det är tidningen Folket som har uppmärksammat initiativet).

AnnaPanna

RSS 2.0