Boktips för hängmattan

Sommartider = boktider i kubik. Om du har svårt att hitta lämplig sommarlektyr kan du spana in min lista och se om du gillar de här böckerna. Tipsen är från mig och en annan bokmal på jobbet. Ha det skönt i hängmattan! :-)

"Maktens kulisser" - Britt-Marie Mattsson

"MIg äger ingen" - Åsa LIndeborg - denna sommar SKA jag läsa boken!

"Östermalmsmorden" - Lars Bill Lundholm

"Drottningoffret" - Hanne Vibeke Holst

"Maskarna på Carmine Street" - Håkan Nesser

"Dubbla slag" - Malin Persson Giolito

"Den vita tigern" - Aravind Adiga

En het sommardeckare

Mons Kallentoft är en ny bekantskap för mig. I höstas läste jag hans första deckare "Midvinterblod" som gav en del kalla kårar. Nu i sommartider känns "Sommardöden" helt rätt att läsa. I Kallentofts deckare är det en kvinnlig kriminalare som löser de läskiga fallen, Malin Fors som vi får lära känna även privat, då hennes dotter Tove och exman Janne ofta dyker upp i fallen, på ett eller annat sätt.

Kort resume av Sommardöden: Linköping  upplever en av sina hetaste somrar då plötsligt stan upplever flera märkliga mord på unga kvinnor. Kropparna är kliniskt rena efter morden, men tillvägagångsättet påminner om varandra. Linköping skakas troligtvis av en seriemördare och Fors får personliga problem med att hantera morden då hon själv är mamma till en 14-årig dotter. Vem är gärningsmannen och varför tvättar han/hon kropparna med Klorin efter dåden? Fallet har starka inslag av övergrepp,  förvivlad kärlek och bottenlöst hat  och som bidrar till att jag känner en fadd smak i munnen när jag läser deckaren. Trots det har jag svårt att lägga ifrån mig boken - det är en sträckläsarbok. Kallentoft har ett spännande driv i sitt språk och lyckas även med konsten att balansera ekon från de döda kvinnorna utan att historien blir platt.

Jag ser redan fram emot att läsa del tre om Malin Fors och kollegorna vid LInköpingspolisen ("Höstoffer") som förhoppningvis snart kommer ut i pocket.

Betyg: fyra sommarvarma guldstjärnor

Benjamin Buttons otroliga liv - en lustig och varm film

Historien om Benjamin Button (Brad Pitt) och hans otroliga liv är i stora drag lika lustig som klurig. En paradox på sitt egna lilla sätt, om mannen som istället för att åldras på sin väg mot döden, föds gammal och för varje år blir yngre och yngre. Filmen bygger på en novell av författaren författaren F. Scott Fitzgerald.

Benjamin Buttons otroliga liv tar sin tid. En tid som den behöver. Det är en film som växer fram och som utan något specifikt crescendo eller klimax skapar ett nästan gripbart engagemang. Humor, sorg och spänning blandas friskt och ger filmen bra nyanser. Cate Blanchett gör en grymt bra roll som kvinnan i Buttons liv från den dagen de möts tills han drar sitt sista andetag.

Filmmiljön är också speciell och sträcker sig över en lång tid med sin början i  i ett romantiskt New Orleans på 20-talet och som symboliskt avslutas med orkanen Katrina.

Betyg: fyra guldstjärnor - det här är en film som berör och stannar kvar i minnet.


Bokcirkeln i graven?

Det verkar som bookbabes bokcirkel har gått i graven, eller i alla fall ligger nere för tillfället. Trots det hänger bloggen med och uppdateras med jämna mellanrum med betraktelser, bok,-film- och kulturrecensioner. Så får det bli - i alla fall ett tag fram över känns det som.

Kommentarer och dina egna reflektioner är välkomna - dialog är utveckling och utveckling är framtid.

AnnaPanna

Skumma saker händer på Öland

Skumtimmen är en tid på dygnet när dagen lider mot sitt slut och då man gärna samlas i köket för att berättar historier eller nyheter r för varandra enligt författaren Johan Theorin som har skrivit "Skumtimmen" - en sträckläsningsbok som utspelar sig i det öländska landskapet.

Den lilla pojken Jens försvinner just i skumtimmen och spåren efter honom försvinner lika snabbt som dimman drar sig tillbaka. Cirka tjugo år senare får pojkens morfar en barnsandal med posten som självklart river upp gamla minnen, sorger,spöken och historier. Vem är det där Nils Kant som en gång spred skräck hos människorna på alvaret? Kan det verkligen vara så att han går igen? Hur ärliga och uppriktiga är människorna som för tjugo år sedan hjälpte till med att leta efter pojken? Vem kan man egentligen lita på och hur långt kan makt och girighet driva människor?

Skumtimmen är en bok om sorg och oändlig saknad och en historia där skuggorna från det förflutna sveper in i nutiden - från Ölands karga natur och befolkning, bakåt till andra världskriget, bort till Karibiska havets hamnar och tillbaka igen.

Läs den!

Betyg: fyra nervkittlande guldstjärnor

AnnaPanna

Twittra ut dina budskap

Nu har även jag börjat testa Twitter, en typ av microblogg som ger en snabb uppdatering om läget hos vännerna och hos dem som du är nyfiken på. På Twitter kan du själv sprida dina budskap till allt och alla - snacka om oanade möjligheter. En som var tidigt ute på Twitter är B. Obamana och det syns på hans sida - hans anhängare är många. Våra svenska politiker vill ju inte vara sämre och har varit flitiga Twitter-användare nu i EU-valtider. Om det har hjälpt upp valdeltagandet är svårt att säga, men visst är det nödvändigt att våga utveckla sig och testa nya kanaler, och det är positivt att våra politiker anammar Obamas kommunikationsstrategier. Som kommunikatör känns det både kul och stressigt med alla nya medier som dyker upp. För en sak är säker; hänger vi inte med i utvecklingen av nya kanaler hamnar vi garanterat utanför och vem är det då som styr budskapen?

AnnaPanna

Inte alls så dumt, Mia

Mia Törnbloms självutlämnande bok "Så dumt" ger en bra och skitig beskrivning av hur livet på samhällets missbruksbotten är. Ett liv som hela tiden går ut på att jaga efter nya kabbar, tabletter eller människor att lura på prylar och/eller pengar.

I den här boken förstår jag hur Mias drivkraft till förändring, tacksamhet och förlåtelse får henne att göra bokslut med sitt tidigare liv för att överleva. Ja, så illa var det när hon tog tag i sitt missbruk och fick hjälp med att bryta upp från sitt liv som narkoman. Vägen till hennes idag goda självkänsla har varit lång och tuff och boken ger en hel del reflektioner på vilka turer Mia har tagit för att komma vidare från total självförakt till att acceptera, förlåta och förändra sin situation.

Okey, det är ingen djuplodande personlig-utvecklings-bok, men ger mig ändå en vink om att känna tacksamhet och göra det bästa av mina val och beslut. Boken ger utrymme för eftertanke och det gillar jag helt enkelt.

Betyg: fyra insiktsfulla guldstjärnor

AnnaPanna

Danskt politiskt maktspel på hög nivå

"Den tredje makten" är en intresse- och samhällsväckande film om det politiska spelet bakom kulisserna. En maktkamp på hög nivå som murveln Ulrik Torp kommer på spåret genom läckor inom den politiska kåren. Kampen på toppen är hård och partivännerna drar sig inte för att hänga ut varandra för att nå framgång. Samtidigt visar journalistkåren vilken makt och möjlighet de har att blottlägga maktspel om de får tillgång till rätt information, och om de vågar utmana etablissemanget.

Den här filmen sätter igång en del tankar kring det politiska spelet och journalistikens villkor. Den tar upp ett  samhällsfenomen som oroar många. Vem går i andras ledband och hur hanterar journalister och politiker varandras dagordning? Den tredje makten känns som en viktigt inlägg i debatten och fungerar fint som diskussionsöppnare om du är intresserad av att reflektera över maktens dagordning.

Jag säger det återigen; danskarna är grymt duktiga på att göra film och det visar sig återigen i denna spännande politiska thriller.

Betyg: fyra nervpirrande guldstjärnor

AnnaPanna

I huvudet på en president

I "Min far hade en dröm" ger Obama en personlig beskrivning av sin uppväxt och sökandet efter sina rötter i sin fars hemland, Kenya. Obama ger intressanta reflektioner på sin bakgrund och hur rasskillnader  och klass både kan sporra och skapa gränssättningar i folks medvetande.

Jag hade till en början svårt att komma in i boken,  ja den var ganska tungt skriven fram till att jag hade läst halva boken, men den sista delen gav mersmak om Obamas liv. Det var intressant att läsa om hans brokiga och stora släkt i Kenya och de kulturmöten som uppstod när han åkte till landet för att söka efter sina rötter. Det här är en bok för dig som är intresserad av identitet-, klass- och rasfrågor.

För mig funkade det bäst att läsa boken samtidigt som jag läste en annan lättare bok. Jag behövde vila från det politiska perspektivet i boken mellan varven, så det kan vara ett tips till dig som funderar på att läsa boken.

Betyg: tre rekorderliga guldstjärnor

AnnaPanna

Dålig ålder och normalitetsträsket

Eftersom Dirren mitt i planeten hyllade boken "Härskarteknik" till skyarna var jag tvungen att låna den (hennes boktips brukar funka på mig). Och jag kan inte annat än hålla med. Den håller hög klass och ger klockrena tips och många goa skratt. Jag läste  nyligen om tidsmetoden som jag själv ofta reflekterar över. Att vi i Sverige är så fokuserad på våra åldrar och hur vår ålder framställs i media. Öppna dagens tidning och se själv hur många av artiklarna som inleds med att benämna person eller personerna med ålder. Japp, ibland har det relevans för sammanhanget, men oftast inte. Frågan-på-stan är till exempel ett klockrent exempel på där personernas ålder i nio fall av tio har noll relevans till frågan.

Tillbaka till tidsmetoden så kan den användas som en härskarteknik för att bland annat förminska eller skapa ångest. Förminska personen som kanske då framställs som för ung för uppgiften eller skapa ångest för att inte ha hunnit med det man "bör" ha gjort i sin ålder. Ok, det kan visst ligga i mottagarens ansvar att ta på sig en förminsknings- eller ångestroll, men det är inte lätt att förhålla sig neutral till samhällets normer eller en härskarteknik som är omedveten eller medveten hos den som kommer med sina kommentarer. Ett gott tips från författaren av boken,  Elaine Bergqvist är att använda sig av speglingsmetoden. Låt den korkade/ogenomtänkta/märkliga kommentaren eller åsikten bollas tillbaka med den inledande frasen; "vad menar du med.... det kan förhoppningvis få personen att själv reflektera över fördomen eller den förutfattade meningen som frågan innehåller.

Själv trivs jag med att vara lite motvalls och gillar att utmana normalitetsträsket för att se hur omgivningen reagerar och för att det är så jag vill leva. En dos av speglingsmetoden kan vara ett bra komplement för mig och likasinnade för att både förstå omgivningen och  för att inte själv ödsla med energin.

Några som också utmanar normalitetsträsket eller i alla fall tänker nytt och kreativt är kommunens parkavdelning som pryder stans fina blomsterrabatter med lila, röda och rosa tulpaner. Fint, eller hur?

AnnaPanna

Lättuggad deckare

"Den du inte ser" är Mari Jungstedts första bok om kommissarierna Knutas, Kindahl, Karin, reportern Johan med flera. Deckaren utspelar sig på Gotland som är Jungstedts signum. Försommaren skakas av tre kallblodiga mord på unga kvinnor som till en början inte verkar ha någon relation till varandra. När historien rullar på visar det sig att kvinnorna har kopplingar till Stockholm och att de en gång i tiden gick i samma grundskoleklass. Parallellt med morden avslöjas mördarens barndomstankar som ligger till grund för morden. Hans (såklart det är en man! ;-)) tragiska barndomsminnen känns tunga att ta del av och det är inte svårt att lista ut varför han känner ett behov av att hämnas. Katt- och råtta-leken är simpel, men den är ändå inte förutsägbart vem mördaren är. Det här är helt enkelt en deckare med lätt tuggmotstånd som funkar bra som förströelse-litteratur.

Betyg: tre tuggvänliga guldstjärnor

AnnaPanna

Drömmarnas väg ger insikter

"Kan en vandring förändra en man? Och påverka miljoner människor världen över?" - citat från boken "Pilgrimsresan" - P. Coelho.

Jag känner mig nästan knockad av Paulo Coelhos "Pilgrimsresan". Det är en bok som bokstavligen etsat sig fast i mitt minne. I veckan har jag drömt om författarens insikter och övningar under hans pilgrimsresa som i sin tur har gett mig insikter och verktyg för att hantera situationer. Det om något är en häftig sak att vara med om kan jag lova. Med på sin vandring har Paulo sin mästare, Petrus som utmanar Paulo vid ett flertal tillfällen, både när det gäller fysiska som själsliga övningar. Pilgrimsresan är en bok som ger mersmak  av Coelho och som tur är finns det ett gäng andra böcker på samma tema av honom - "Alkemisten, Brida, Veronika bestämmer sig för att dö, Zahiren, Elva minuter, Häxan från Portobello, Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät". Det känns lovande.

Betyg: fem insiktsfulla guldstjärnor

AnnaPanna


Nya metoder?

Bookbabsare verkar ha lite svårt att få till kommunikationen kring böcker, tider och platser.

Och då är ju en wiki perfekt.

Bookbabsarna har nu en wiki på http://bookbabesarna.wikispaces.com/

Kan det vara något?

DirreN

Klassiker till bokhyllan

Paulo Coelho har skrivit flera självreflekterande böcker som många hyllar till skyarna. Själv har jag bara avverkat "Alkemisten" som är en bra och reflekterande bok. Nu har jag även införskaffat "Pilmgrimsresan" som är den första boken av Coelho, som alltså sedan följdes av Alkemisten. I Pilgrimsresan filosoferar han över livets mysterium på sin pilgrimsresa mot Santiago de Compostela tillsammans med sin mentor. Det här är en bok som många säger har påverkat deras syn på sig själva och sin omvärld. En bok som ger reflektion och eftertanke menar andra. Har du läst boken? Ge gärna dina reflektioner om boken här på bloggen i ett inlägg.

AnnaPanna

Fira världsbokdagen!

Torsdag 23 april är det bokens dag, världsbokdagen och i år "fyller" den 14 år, hurra! Böcker berikar, reflekterar, utvecklar och skapar möten mellan människor som kanske aldrig annars skulle mötas. Fånga dagen och upplev böckernas magiska värld. Det kan du göra på en mängd olika platser i landet. Varför inte slå ett slag för allas vårt offentliga vardagsrum och bege dig till bibblan för att låna och/eller berika dig med sagostunder och författarmöten?

AnnaPanna

Om

Min profilbild

RSS 2.0